Anyaman Tudung Saji Tahun 6

Anyaman Tudung Saji Tahun 6. Motif anyaman diciptakan dari variasi susunan antara. Penghasilan karya sepanjang aktiviti membuat tudung saji menggunakan teknik batik dan anyaman berdasarkan empat standard kandungan.

PSV TAHUN 6 TUDUNG SAJI ANYAMAN DAN BATIK YouTube from www.youtube.com

Objek buatan manusia tajuk : Batik dan anyaman tema : (ek3,ek 4) murid mempamer dan menceritakan karya lukisan sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual, sejarahseni dan budaya (ek 5)

Bengkel Anyaman Tudung Saji, Mini Rtc Ulu Bakai.

Tudung saji plastik seperti gambar di bawah 2. Selain daripada tumbuhan jenis pandanus, bahan asas lain yang sering digunakan ialah daripada tumbuhan bertam, jenis palma engeissona tritis dan nipah. Sediakan bahan utamanya iaitu tudung saji.

Read >>  Klinik Haiwan Kerajaan Kuantan

Maka Untuk Satu Tahun Penggunaan Tudung Saji Adalah Sebesar 365 Hari Dikalikan Dengan 5 Kali Pengggunaan Yaitu Sebanyak 1825 Kali.

Tetapi, bagi tudung saji, anyaman mesti dimulakan di puncaknya yang berbentuk kon. Kon puncak itu boleh digantungkan atau diketengahkan untuk meneruskan anyaman. Rpt, rph, dskp 2022/23, fail guru.

Selain Daripada Tumbuhan Jenis Pandanus, Bahan Asas Lain Yang Sering Digunakan Ialah Daripada Tumbuhan Bertam, Jenis Palma Engeissona Tritis Dan Nipah.

Lilit dan gamkan render kain sepanjang tepi bawah tudung saji. Pisau (craft cutter) untuk menebuk lubang Reben (disini saya gunakan reben satin) untuk tudung saji besar ni saya guna 2 gulung.

Mengenal Kraf Tradisionalmengenal Kraf Tradisionalmengenal Kraf Tradisional Komponen Satu Modul 4 :

Alat domestik gabungan teknik : Dskp tahun 1 hingga tahun 6 kssr 2022 2023. Dihasilkan oleh khyra edrina, 6 zamrud, sk sultan hisamuddin alam shah tahun 2020.

Objektif Yang Tudung Saji Telah Ditetapkan.

Desain anyaman menjadikan tudung saji jenis ini terlihat. Alat domestik atau perhiasan diri. Pisau (craft cutter) untuk menebuk lubang