Baja Anak Pokok Durian

Baja Anak Pokok Durian. Jenis baja durian pokok dewasa. Baja garam untuk pokok durian / rambutan.

DUSUN TOK BAK BAJA GARAM UNTUK POKOK DURIAN / RAMBUTAN from dusuntokbak.blogspot.com

Cuma kandungan npknya agak kurang berbanding dengan baja kimia. Pokk durian dibentuk dgn satu btg saja dan dahan dikiri dan kanan yg mendatar. Pokok dewasa ya, bukan baru tanam.

Meneutralkan Ph Tanah Sekaligus Baja Mengaktifkan Tanah Dengan Ph Lebih Sesuai Untuk Tanaman Durian Belanda.

Sembur pada anak pokok sehingga pokok matang 2 minggu sekali. Pada tahun pertama hingga pokok berumur 4 tahun, baja npk yang diperlukan ialah 15:15:15. Berikut ialah rutin pembajaan pokok durian yang disyorkan.

Read >>  Jadual Perlawanan Malaysia Kelayakan Piala Dunia 2022

Baja Penggalak Bunga Biasanya Dipanggil Baja Biru Ditaburkan Di Sekeliling Pangkal Pokok Durian Dewasa Sebelum Pokok Durian Berbunga.

Campuran tersebut disembur ke bahagian daun dan batang anak pokok. Pembajaan perlulah dilakukan sekali dalam 2 atau 3 bulan dengan baja subur npk 15.15.15 untuk membantu percepatkan pertumbuhan pokok durian. Pembajaan perlulah dilakukan sekali dalam 2 atau 3 bulan dengan baja subur npk 15.15.15 untuk membantu percepatkan pertumbuhan pokok durian.

Pokok Durian Akan Berbunga Pada Musim Panas Setelah Musim Hujan Berakhir.

Wak gunakan baja organik 555 cap jambatan baja ini. Ada juga menggunakan tahi ayam yang telah reput untuk memberikan baja tambahan pada pokok supaya dapat menghasilkan. Mencuba tabur garam untuk melihat.

Termasuk Untuk Kegunaan Pada Anak Pokok Durian.

Ada 2 jenis baja yang sering digunakan iaitu baja jenis butir atau biji sama ada kimia atau organik dan baja foliar iaitu berbentuk cecair. Artikel pagi selasa saya kongsikan kaedah pembajaan pokok durian dari peringkat mula tanam sehingga umur pokok 4 tahun. Bila pokok berumur 5 tahun, tabur dengan baja penggalak buah dan kurangkan baja subur.

Baja Garam Untuk Pokok Durian / Rambutan.

Bila pokok berumur 5 tahun, tabur dengan baja penggalak buah dan kurangkan baja subur. Sukatan yang disyorkan adalah 30 ml baja foliar dicairkan bersama 20 liter air kosong. Mengapa baja sesuai untuk durian?