Doa Anak Yang Soleh Kepada Ibu Bapa

Doa Anak Yang Soleh Kepada Ibu Bapa. Doa untuk arwah ibu bapa yang telah meninggal dunia. Sungguh besar harapan ibu bapa, agar zuriat keturunannya adalah dari golongan yang menjaga solat.

Amalan Anak Yang Soleh Untuk Ibu Bapa Yang Meninggal Dunia from bukitbesi.blogspot.com

Namun, baginda tidak pernah berputus harap dan sentiasa berdoa. Doa ini seeloknya dibaca selepas solat fardhu, atau setiap kali teringatkan anak. Begitulah besar dan mulianya darjat ibu bapa.

Doa Ini Khusus Kita Minta Allah Berikan Kita Kekuatan Untuk Sentiasa Mensyukuri Nikmat Yang Telah Dia Berikan.

Petua agar anak dengar cakap ibubapa dan menjadi anak yang soleh solehah. Doa itu bermaksud, wahai tuhanku, ilhamkanlah daku supaya tetap bersyukur akan nikmatmu yang engkau kurniakan kepadaku dan kepada ibu bapaku, dan supaya aku tetap mengerjakan amal soleh yang engkau redai; Kalau anak kita suka anak cakap kasar dan tak reti nak cakap lembut sebenarnya.

Sungguh Besar Harapan Ibu Bapa, Agar Zuriat Keturunannya Adalah Dari Golongan Yang Menjaga Solat.

Setiap ibu bapa pasti inginkan anak yang soleh dan beriman serta mendengar cakap. Ya allah, berilah keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan anak anak kami. Juga, kepada ibu bapa kita.

Read >>  Jual Ayam Sabung Sarawak

Seperti Yang Kita Tahu, Nabi Zakaria Diuji Dengan Ketiadaan Anak Sehingga Lewat Usianya.

Dibaca dan diamalkan selalu oleh mereka yang bapanya telah meninggal dunia sebagai amalan harian terutama pada setiap kali selepas solat 5 waktu : Insyaaallah, dengan usaha yang keras, cara yang berhikmah dan selalu memohon doa serta pertolongan daripada allah, kita akan berjaya. Doa ini asalnya adalah doa nabi zakaria yang membacanya untuk memohon keturunan yang baik.

Namun, Kadang Kala, Dirasakan Sudah Memberi Asuhan Yang Baik Kepada Anak Tetapi Ada Juga Kesilapan Yang Berlaku Apabila Dikesan Anak Dilihat Bersikap Sebaliknya.

Berikanlah kepada anak kami taufik dan hidayah supaya anak kami menjadi orang yang beriman dan beramal soleh. Sungguh besar harapan ibu bapa, agar zuriat keturunannya adalah dari golongan yang menjaga solat. Hati ibu bapa mana yang tidak bersyukur apabila anak mempunyai sikap sebegitu.

Berikan Sepenuh Kasih Sayang Kepada Ibu Bapa, Kerana Mereka Adalah Pemegang Tali Penghubung Nyawa Ketika Kamu Meningkat Dewasa.

Supaya kita dan mereka menjadi hamba tuhan yang sentiasa tunduk dan patuh kepada allah. Kasih mereka terhadap anak adalah kasih daripada titisan air mata dan titik peluh yang tidak mungkin terbalas. Doa agar anak rajin solat رَبِّ ٱجعَلنِى مُقِيمَ ٱلصَّلَوةِ وَمِن ذُرِّيَّتِى رَبَّنَا وَتَقَبَّل دُعَآءِ maksudnya: