Faktor Kejatuhan Kesultanan Melayu Melaka

Faktor Kejatuhan Kesultanan Melayu Melaka. Namun, semasa pemerintahan sultan mahmud shah melaka mengalami zaman kemerosotan. Antara kesan peninggalan penjajah portugis hingga ke hari ini ialah.

Zaman Kesultanan Melayu Melaka from www.slideshare.net

Check more flip ebooks related to kesultanan melayu melaka of sabarina binti naim moe. Interested in flipbooks about kesultanan melayu melaka? Tun mutahir bersikap pilih kasih 3.

Arifhari Ini Kita Akan Belajar Mengenai Kejatuhan Kesultanan Melayu Melakapertama Sekali Saya Akan Menerangkan Mengenai Sejarah Kesultanan Melayu Melakapada Sekitar Abad Ke 15, Kerajaan Kesultanan Melayu Melaka Terkenal Sebagai Pusat Perdagangan Dunia Sebelum Mengalami Kemerosotan.

Baginda menggantikan sultan alauddin riayat shah dan menduduki takhta kerajaan pada tahun 1488. Kesultanan melayu merupakan sebuah kerajaan melayu yang terkenal pada zaman dahulu dan sangat sinonim dengan sejarah malaysia. Penjajah portugis menduduki melaka selama 130 tahun , iaitu daripada tahun 1511 hingga tahun 1641.

Read >>  Baju Melayu Purple Lilac

Kejatuhan Kerajaan Kesultanan Melayu Melaka Faktor Dalaman Faktor Luaran Pentadbiran Sultan Mahmud Yang Kurang Baik.

Faktor utama kejatuhan kesultanan melayu melaka ialah kelemahan sultan/raja yang mentadbir melaka iaitu sultan mahmud syah. Kejatuhankesultanan melayu melakahi, nama saya en. Matlamat asalnya untuk mengembangkan agama kristian juga tidak berkesan.

Read Or Download Kejatuhan Kesultanan Melayu Melaka For Free Masalah Perpaduan At Digivaley.com

Terdapat dua fakto kejatuhan kesultanan melaka dan salah satu ialah faktor dalaman. Share kesultanan melayu melaka everywhere for free. Interested in flipbooks about kesultanan melayu melaka?

Namun Keagungan Dan Kegemilangan Melaka Mula Merosot Selepas Kematian Tun Perak.

Kejatuhan kesultanan melayu melaka thursday, 27 august 2015. About press copyright contact us creators advertise developers terms privacy policy & safety how youtube works test new features press copyright contact us creators. Selepas bendahara tun perak meninggal dunia, tempatnya diganti oleh bendahara tun mutahir.

Antara Kesan Peninggalan Penjajah Portugis Hingga Ke Hari Ini Ialah Kewujudan Masyarakat,Akibat Perkahwinan Orang Portugis Dengan Penduduk Tempatan , Pengenalan Tulisan Rasmi Kepada Masyarakat Melayu , Kewujudan Perkataan Yang Berasal Dari Bahasa Portugis (Seperti Palsu , Almari , Jendela , Garpu Dan Tuala) Kesan Yang Penting Ialah Kejatuhan Kesultanan Melayu.

Kegemilangan dan kemakmuran melaka telah menarik portugis untuk datang dan seterusnya menguasai melaka. Selepas kematian bendahara tun perak, diganti oleh bendahara tun mutahir. Faktor dan punca kejatuhan kesultanan melayu melaka p/s: