Latihan Kata Kerja Transitif Dan Tak Transitif

Latihan Kata Kerja Transitif Dan Tak Transitif. Bina ayat kata kerja transitif dan tak transitif arahan. Latihan kata kerja tak transitif tingkatan 1.

LATIHAN KATA KERJA TRANSITIF DAN TAK TRANSITIF.doc from www.scribd.com

Latihan kata kerja tak transitif 1 jpg 975 1502 school kids activities preschool learning activities elementry school. Pilih ayat yang menggunakan kata kerja yang betul. Kemudian, kenal pasti dan senaraikan dua kata kerja transitif aktif, dua kata kerja transitif pasif dan dua kata kerja tak transitif.

Jika Penggunaannya Salah Tuliskan Jawapan Yang Betul.

Subjek di kalimat aktif menjadi pelaku perbuatan yang dinyatakan dengan. Jom jawab kata kerja aktif transitif dan kata kerja aktif tak transitif bersama cikgu shahrol kuiz rancangan mainan. Contoh kata kerja transitif kata kerja tak transitif ayah sedang membasuh kereta.

Read >>  Lukisan Poster Hari Raya Aidilfitri

Latihan Kata Kerja Transitif Dan Kata Kerja Tak Transitif.

Kata kerja tak transitif ialah kata kerja yang tidak memerlukan penyambut atau objek sesudahnya. Cakap ajuk dan cakap pindah. Hal ini dikatakan demikian kerana guru sandaran dalam ayat (1) dan sawah di kampung hanyalah kata nama sebagai pelengkap bagi kata kerja tak transitif dalam ayat tersebut.

Live Worksheets > Malay > Bahasa Melayu (Bm) > Kata Kerja > Kata Kerja Aktif Transitif Dan Tak Transitif.

Baca petikan di bawah dengan teliti dan senaraikan dua kata kerja transitif aktif, dua kata kerja transitif pasif dan dua kata kerja tak transitif. Jika penggunaannya salah tuliskan jawapan yang betul. Kata kerja transitif & tak transitif tahun 5 susunan kumpulan.

Anda Tidak Boleh Menambahkan Imbuhan,.

Tuliskan betul atau salah x pada kata kerja di bawah. Baca petikan di bawah dengan telitinya. Kata kerja tak transitif tanpa pelenkap ialah kata kerja yang boleh berdiri sendiri tanpa objek atau penyambut.

Selepas Itu Tukarkan Ayat Aktif Transitif Yang Anda Pilih Kepada Ayat Pasif.

Sesuatu perbuatan manusia atau haiwan. Kata kerja tingkatan 1 1. Kata kerja tak transitif pdf.