Resepi Bubur Lambuk Terengganu

Resepi Bubur Lambuk Terengganu. 5 ulas bawang merah 2cm halia 1 sudu besar lada hitam 2 cawan beras | rebus biar jadi bubur 3 daun ulat bulu 4 tangkai daun kesom 2 tangkai daun kadok 1 ikat pucuk paku hijau 1 ikat daun paku merah (pucuk midin) 5 tangkai daun cekur manis 5 tangkai pucuk ubi 1 cawan ikan bilis 2 ekor. Masukkan [email protected] nyior gula dan kacau sehingga naik baunya.

Resepi Bubur Lambuk Terengganu 7 89 Mb Bubur Lambuk from theunbrokensecret.blogspot.com

Tapi bubur lambuk terengganu jugak yang kena ngan tekak ciktah. Anda boleh mengubah sendiri bahan di dalam resepi bubur lambuk simple.jika di terengganu banyak sayur ulam di dalamnya tetapi di selangor dan kl ni bubur lambuk daging dan ayam lebih popular di sini akan dikongsikan satu resepi bubur lambuk yang. 1.rebus beras dengan air & simpulkan daun pandan masak sehingga beras hampir menjadi bubur.

400 Gm Daging, Dipotong Kecil.

1.rebus beras dengan air & simpulkan daun pandan masak sehingga beras hampir menjadi bubur. Akak masak dalam rice cooker yang 3.6l lebih kurang 500 gram beras. Lagi lemak dan berperisa bubur lambuk kita.

Read >>  Lembaga Kemajuan Wilayah Kedah

Saya Macam Pelik Bila Ada Orang Cakap.suka La Bubur Lambuk Terengganu, Lama Dah Tak Makan Bubur Lambuk Terengganu.

Ceritanya semalam akak masak bubur lambuk tranung. Asingkan isi ikan daripada tulang. 1 pot beras dicuci dan tapis.

Resepi Bubur Lambuk Menurut Perkongsian Nur Haziqah Di Laman Facebook, Dia Telah Memuat Naik Beberapa Cara Buat Bubur Lambuk Yang Mudah Di Rumah Dengan Hanya Menggunakan Periuk Elektrik Sahaja.

Masak beras hingga menjadi bubur dengan menggunakan air secukupnya. 3.masuk rempah lada hitam,bawang merah,bawang putih (kisar) 4.masukkan nyiur gula. Salah satu juadah yang wajib ada apabila berada dalam bulan ini ialah bubur lambuk.

Banyak Resepi Banyak Versi Yang Ada Tapi Ni Resepi Turun Temurun Keluarga Akak.

Ceritanya semalam akak masak bubur lambuk tranung. Rebus ikan dalam periuk sehingga masak dan kemudian sejukkan. Resepi bubur lambuk mok ambe.

Resepi Ori Dari Arwah Tokwan Akak.

Masukkan [email protected] nyior gula dan kacau sehingga naik baunya. Setelah itu masukkan bawang merah, halia dan isi ikan. Cara dan resepi lengkap untuk membuat bubur lambuk cara terengganu.