Resepi Ketupat Sotong Terengganu

Resepi Ketupat Sotong Terengganu. Untuk pahang yaya tak pasti ada resepi khas atau tak. Dalam resepi ketupat sotong hanya memerlukan beberapa bahan untuk menyediakannya.

Cik Wan Kitchen Ketupat Sotong Step By Step from duniacikguwan.blogspot.com

Home » resepi usratty » resepi ketupat sotong terengganu. Jadi di sini kami ingin kongsikan kepada anda resepi ketupat sotong versi kelantan. Isikan separuh sahaja beras pulut dalam badan.

Ketupat Sotong Ialah Masakan Tradisi Orang Melayu Sebelah Pantai Timur.

Walaupun kelantan dan terengganu negerinya sebeleh menyebelah, resepi ketupat sotong dua negeri ni berbeza. 1/2 biji bwg merah besar , mayang halus. Selain aneka makanana laut celup tepung yang ada di sini, anda juga boleh mencuba lauk atau santapan santai orang terengganu yang lain seperti ketupat sotong, keropok lekor, pulut durian dan juga pulut mangga.

Ianya Disumbat Dengan Pulut Dan Dimasak Dengan Santan Pekat.

Jadi di sini kami ingin kongsikan kepada anda resepi ketupat sotong versi kelantan. Hehe, ada yang terasa ? Resepi ketupat sotong sedap terengganu oleh nabila fieza pada april 6, 2020 dalam kategori recipe ketupat sotong ni ialah salah satu makanan favourite aku tau!

Read >>  Bank Rakyat Kuala Lumpur

Dah Sampai Masa,Bilas,Tambahkan 1/2 Cawan Santan Cair Dengan Secubit Garam.bagi Lemak Sedap Elok Pulut Nanti.bersihkan Sotong,Cabut Kepala Dan Kalau Nak Buang Kulit Luar,Boleh Juga.

Isikan separuh sahaja beras pulut dalam badan. Pada kali ini saya akan berkongsi lagi satu resepi istimewa dari terengganu iaitu ketupat sotong terengganu. Oh ya, resepi ini untuk 2 ekor sotong saiz sederhana besar.

Hari Ini Saya Nak Kongsi Resepi Ketupat Sotong.

Hidangan istimewa ini walaupun mudah didapati di kawasan terengganu dan kelantan, khususnya pada musim mencandat sotong, tetapi masakan ini sukar untuk didapati di luar pantai timur dan lebih sukar lagi untuk mendapat resepi enak. Ketupat sotong atau dalam dialek kelantan, dipanggil tupak sutong adalah sotong yang disumbat dengan beras pulut dan dimasak dengan kuah santan. Love cooking, baking and trying new recipes.

So Agak Senang Nak Dapatkan Sotong Fresh & Besar.ternampak Sotong & Terus Terpikir Nak Wat Ketupat Sotong Walaupon Sotong Ni Besar Gila.rm.

Dalam resepi ketupat sotong hanya memerlukan beberapa bahan untuk menyediakannya. Resepi ini memang famous di. Ada yang suka tambah gula nisan (gula melaka) so kaler kuahnye lebih gelap dan kuah lebih likat serta rasa yang manis.