Tarian Kuda Kepang Johor

Tarian Kuda Kepang Johor. Ramai sebenarnya yang tak tahu, kuda kepang dikenali dengan pelbagai nama seperti jaran kepang, kuda lumping, jathilan dan ebeg. Menurut orang jawa memberikan makna bagi 'jaran' ialah kuda manakala 'kepang' merujuk kepada anyaman.bagi masyarakat jawa panggilan bagi kuda kepang yang popular ialah jaran.

Kuda Kepang Johor from www.vocabjohor.com

Permainan kuda kepang ialah sejenis tarian pahlawan berkuda yang berasal dari jawa, indonesia. Tarian kuda kepang kuda kepang merupakan permainan tradisi yang digemari oleh johor, terutamanya jawa. Kuda kepang berupa satu patung anyaman yang dibentuk seperti seekor kuda tanpa kaki.

Ia Diperbuat Daripada Buluh Anyaman Atau Kulit Yang Dicorakwarnakan Supaya Lebih Menarik.

2.2 kesenian tarian tradisonal kuda kepang 24 2.3 pemeliharaan tarian kuda kepang 25 2.4 konsep tarian kuda kepang 26 2.5 seni tari melayu 27 2.6 memartabatkan seni warisan 28 2.7 pengekalan kepada generasi muda dalam pemeliharaan 28 tarian kuda kepang Jika sekumpulan penari zapin dapat membuat persembahan yang baik dan teratur ia mampu menarik perhatian orang ramai di sesebuah majlis. Terdapat beberapa jenis alat muzik yang digunakan dalam persembahan kuda kepang seperti angklung, caklempong, kenong, gong, gendang jawa dan.

Ia Berupa Patung Anyaman Yang Berbentuk Kuda Tanpa Kaki.

Kuda kepang dikenali dengan pelbagai nama seperti jaran kepang, kuda lumping, jathilan dan ebeg. Tarian kuda kepang, ini sebabnya mengapa ada penari sampai naik ‘syeikh’. Kuda kepang adalah 1 patung anyaman yang dibentuk seperti seekor kuda tanpa kaki.

Read >>  Kuiz Sains Tahun 3

Wak Naim Telah Bergiat Mula Bergiat Dalam Seni Tarian Kuda Kepang Sejak Dari Umur 18 Tahun Lagi.

Ramai sebenarnya yang tak tahu, kuda kepang dikenali dengan pelbagai nama seperti jaran kepang, kuda lumping, jathilan dan ebeg. Warisan kuda kepang didalam unsur kesenian,terbahagi kepada empat bahagian iaitu seni suara,seni gerak,seni rupa,dan seni permainan tradisional.manakala didalam seni gerak terdapat pula pelbagai jenis tarian,antaranya tarian joget,tarian mak inang,tarain zapin,dan banyak lagi,saya memilih tarian kuda kepang merupakan sejenis tarian rakyat melayu tradisional. Permainan kuda kepang ialah sejenis tarian pahlawan berkuda yang berasal dari jawa, indonesia.

Kuda Kepang Merupakan Satu Seni Tradisional Yang Semakin Ditelan Zaman.

Ini kerana tarian kuda kepang dipercayai merupakan cara untuk menarik perhatian orang ramai ketika mengembangkan ajaran islam di jawa. “permainan kuda kepang sama ada tarian biasa atau dramatari atau tarian gelanggang adalah haram kerana ianya bercanggah dengan aqidah, syariah dan akhlak islamiah. Salah seorang bertindak sebagai ketua (dayang).

Permainan Kuda Kepang Kini Merupakan Salah Satu Permainan Rakyat Di Indonesia, Singapura Dan Malaysia, Khususnya Di Negeri Johor, Dan Biasa Dimainkan Di Majlis Perkahwinan Atau Di Majlis Keramaian.

Dengan itu tradisi mempersembahkan tarian barongan selepas tarian kuda kepang kemungkinannya merupakan bukti kepentingan tarian barongan dalam penyebaran syiar islam ketika itu. Tarian kuda kepang amat digemari oleh penduduk johor, terutamanya dari keturunan jawa.kuda kepang ini biasanya dibuat dari anyaman yang dibentuk seperti seekor kuda tanpa kaki. Kuda kepang berupa satu patung anyaman yang dibentuk seperti seekor kuda tanpa kaki.